Kunstzinnige Verdiepingen

1-jarige opleiding

15 dinsdag namiddagen (13u30 tot 15u30)

We verdiepen ons in:

  • de beginselen van het licht/duister werk van Collot d’Herbois,
    In deze transformatie tijden is het belangrijk dat we licht en duister in onszelf integreren zodat we er boven kunnen stijgen. We komen dan uit bij de wereld van de neutrale observator, de bewustzijnsziel en ons hartcentrum.
  • boetseer oefeningen: door te boetseren gaan we ons bewustzijn verankeren in ons lichaam. Ons lichaam dient de bewustzijnsontwikkeling mee te volgen en mee te maken. Dikwijls is ons hoofd reeds verder dan ons lichaam. Het lichaam herbergt in zichzelf de herinnering aan je verleden en vraagt dikwijls aandacht en genezing. Via boetseeroefeningen komen we in contact met onze 4 ruimterichtingen en onze assen.
  • schilderen van de “natuurstemmingen” van Steiner: Steiner schilderde zelf niet veel maar gaf 7 schetsen van natuurstemmingen mee aan Henni Geck (kunstenares aan het Goetheanum). We bekijken deze schetsen en schilderen ze na zodat we in de stemming komen van wat Steiner ons wilde meegeven: sferen die staan voor een bewustzijnsontwikkeling in de mens. Hij maakte deze schetsen nadat Henni Geck hem gevraagd had hoe men het spirituele in de kunst kan binnenbrengen.
  • Kleuren: we verdiepen ons in de werking van de kleuren voor en achter het licht.
  • Arceren: Assia Turgeniev en Steiner werkten samen om een tekenmethode te vinden waarbij licht en duister samenvallen zodat er innerlijke beelden ontstaan. De arceerlijn werkt incarnerend en stimuleert onze imaginatie.

 

Deze namiddag cursus is voorbehouden aan kunstzinnig therapeuten en kunstzinnig coachen en iedereen die reeds kennis heeft gemaakt met de antroposofische kunstzinnige technieken.
Als je geen voorkennis hebt, dan kan de voormiddag gevolgd worden waarin de pedagogische lijn centraal staat.

Indien je niet aanwezig kan zijn in de lessen, ontvang je de opnames, de cursus met de opdrachten en de filmpjes zodat je deze op je eigen ritme/tempo kan maken. Ontmoetingsmomenten worden dan georganiseerd om je werk te evalueren en vragen te beantwoorden.

Je kan deze lessen:

  • live volgen in Turnhout (niet ver van station).
  • online via zoom.
  • op eigen tempo thuis. Indien je niet aanwezig kan zijn in de lessen, ontvang je de opnames, de cursus met de opdrachten en de filmpjes zodat je deze op je eigen ritme/tempo kan maken. Ontmoetingsmomenten met andere cursisten die enkel online volgen, worden dan georganiseerd om je werk te evalueren en vragen te beantwoorden.

Prijs: 500€ 
Indien je deze cursus samen volgt met “kunst en pedagogie” in de voormiddag is de prijs 900€.

Data: september 2024 tot juni 2025. Er is les om de 2 weken, exacte data worden later meegedeeld.

Gespreide betaling mogelijk mits aanvraag bij inschrijving.

Inschrijving aanvragen